Hij komt, hij komt,
de lieve, goede Sint.
Mijn beste vrind, jouw beste vrind,
de vrind van ieder kind!
Mijn hartje klopt,
mijn hartje klopt zo blij.
Wat brengt hij mij, wat brengt hij jou,
wat brengt hij jou en mij?
Wie zoet was, koek!
Wie stout was, krijgt de roe!
Angst en beven in december: komt ie wel of niet, zit er wat in mijn schoen, ga ik in de zak mee naar Spanje? Een ding weten we zeker: Sinterklaas bestaat, te land, ter zee en in de lucht. Op de Wadden kent Sinterklaas meerdere gedaantes die het hartje van menigeen sneller laten kloppen van angst en van vreugde. Eigenzinnig als eilanders zijn, hebben zij hun eigen data en invulling van het feest van de Goed Heilig Man. Een echt mannenfeestje waarbij de vrouwen maar beter thuis kunnen blijven. Een korte rondvlucht over de Waddeneilanden op zoek naar de Goed Heiligman.
Exclusief
Sinterklaas is vooral een feest voor de eilanders en niet voor de toeristen. De bewoners van de Wadden zijn dan eindelijk even onder elkaar om oude gewoontes luister bij te zetten. Weken van tevoren zijn honderden mannen op de Wadden zich aan het voorbereiden op het Grote Klaas Gebeuren. Volgens overlevering zijn de vele Sinterklazen op de Wadden vooral in de weer om de kwade en boze geesten te verdrijven. Vrouwen en kinderen kunnen beter uit de buurt blijven.
Op Schiermonnikoog wordt Klozum (Klaasoom) gevierd, op Texel wordt 12 december, precies een week na het sinterklaasfeest, Ouwe Sunderklaas gehouden. Ameland kent de traditie van de Sunneklazen. De bewoners moeten hun huizen donker houden, anders maken de Sunneklazen de ruiten kapot. Vrouwen en kinderen worden geacht zich niet op straat te vertonen wanneer de geestenverjagers rondwaren. Diegene die dat wel doet, eindigt geketend aan het kerkenhek of op de mesthoop. Terschelling kent Sundrum en Vlieland heeft de traditie van opkleden.
Vlieland
Sint besluit zijn tournee door Nederland 5 december op Vlieland. ’s Avonds gaan ruim honderd personen in ‘het pak’ langs de huizen waarvan de deuren openstaan en ze gaan daar naar binnen. ‘Het pak’ kan iets uitbeelden dat het afgelopen jaar op het eiland is gebeurd. Het kan ook een eenvoudige verkleding zijn. Net als het maken van praalwagens voor het carnaval is het maken van ‘het pak’, de vermomming dus, soms al maanden of weken van te voren, een gezellige gebeurtenis. Alles gebeurt natuurlijk in het diepste geheim. In de woning proberen de verzamelde mensen de verklede personen te herkennen. Het meeste succes heeft natuurlijk hij of zij van wie de vermomming zo goed is, dat de naaste familie de betrokkene niet herkent. Aan het einde van de tocht is er een echt bal-démasqué. Als je niet of weinig geraden bent, kun je er met recht trots rondlopen.
Sundrum
Op Terschelling is Sinterklaas een volksfeest onder de naam van Sundrum. Op 6 december komen honderden angstaanjagende Sunderums op bezoek in de dorpen Baaiduinen, Kaart, Kinnum, Midsland en Hoorn. De mannen uit de dorpen gaan verkleed in mooie, zelfgemaakte, pakken de straat op. Deze zijn gemaakt van allerlei natuurlijke materialen. Met de verkleding wordt vaak verwezen naar een recente gebeurtenis. De Sunderums zoeken op straat naar huizen met openstaande deuren.Bij deze huizen dringen de klazen naar binnen en met verdraaide stem maken de mannen opmerkingen over actuele gebeurtenissen in het dorp. Tijdens Sundrum is het voor de vrouwen verboden zich op straat te bevinden. Doen ze dit wel, dan worden ze achtervolgd door de Sunderums en zelfs aan een hek vastgebonden. Het Sunderumfeest eindigt met een dansfeest waar de vrouwen wel welkom bij zijn. Zij mogen de Sunderums ontmaskeren.
Al met al heel andere koek op de eilanden dan het feest van de Goed Heiligman op het vasteland. Om over de Pieten nog maar te zwijgen.
Sinterklaasje
kom maar binnen met je knecht.
Want we zitten allemaal even recht.
Misschien heeft u nog even tijd.
Voordat u weer naar Spanje rijdt.