Hoe schrijf je eigenlijk ‘wadden’?
De schrijfwijze van de Wadden
Waarom schrijf je soms ‘de wadden’ met een kleine letter en ‘de Waddeneilanden’ met een hoofdletter? Het lijkt best lastig, sowieso zijn spellingsregels moeilijk en ogenschijnlijk soms onbegrijpelijk. Om nog maar te zwijgen om al die spellingsregels en taalvoorschriften te onthouden. Laten we een duik nemen in het grote meer van spellingsregels.
Je kunt natuurlijk in de dikke Van Dale gaan grasduinen of de controleknop van je Word document gebruiken, maar grote kans dat je de regels achter de schrijfwijze niet ontdekt. Op mijn bureau heeft een bijzonder boek een vaste plek veroverd, het is het standaardwerk over spelling van Jan Renkema, getiteld Schrijfwijzer. Ik maak er ook nu gebruik van.
In het dagblad Trouw las ik onlangs het volgende: Het waddengebied Barr al Hikman in Oman doet niet meteen denken aan onze Waddenzee. Daar is een kleine waddenzee met bonte strandlopers en andere wadvogels op de wadplaten van het Omaanse wad. Nederlandse waddenonderzoekers kunnen veel leren van dit gebied.
In dit krantenstukje worden de volgende regels toegepast: een aardrijkskundige naam krijgt een hoofdletter en een aardrijkskundige naam in een samenstelling of afleiding behoudt de hoofdletter. Daarom gebruik je een hoofdletter in: de Waddeneilanden, de Waddenzee, het Waddenzeegebied en dus ook een hoofdletter bij het Waddenlandschap, het Waddengebied en de Wadden.
Het verschil tussen wadden en de Wadden heeft ook te maken met een andere spellingsregel: een aardrijkskundige naam als soortnaam krijgt een kleine letter. De Wadden verwijst naar een specifieke, aardrijkskundige naam en de wadden verwijst algemeen naar een ondiep landschap in zee, een modder- en zandplaat die bij hoogwater onderstroomt en bij laag water droogvalt. In het woord ‘wad’ herken je vast het werkwoord ‘waden’: door laag water lopen.
Op basis van deze regels schrijven we dus met een kleine letter: waddenloods, waddenpolder, waddenvaarder, wadloper, wadpier, wadvogel en wadslakje.
Waarom schrijf je dan Waddengoud met een hoofdletter? Omdat het hierbij om een eigennaam of een merknaam gaat. ‘Waddengoud’ is de naam van een keurmerk van producten en diensten die afkomstig zijn uit het Waddengebied en die allemaal duurzaam tot stand zijn gekomen.