Waarom gaan mensen zo vaak weer terug naar TVTAS?

Veel eilandgangers zoals ik zijn verslaafde recidivisten. Tienduizenden Nederlanders keren op de automatische piloot een of meerdere keren per jaar terug naar het Waddeneiland dat ze jaren geleden voor het eerst bezochten. Wat voor de Wadden lijkt te gelden, geldt ook voor de provincie Friesland in haar totaliteit die volgens Merk Fryslân ‘het hoogste aantal herhaalbezoeken van alle Nederlandse provincies kent.’

Waarom gaan mensen zo vaak terug naar een van de TVTAS-eilanden?

Wat maakt de Waddeneilanden zo aantrekkelijk dat we voortdurend terugkeren? Is het de prijs-kwaliteit verhouding? Is het eten en drinken, zijn het de typische eilander gerechten? Zijn het de activiteiten die je er kunt ondernemen? Is het de natuur? Is het de lokale cultuur? Is het nergens zo mooi als op je favoriete Nederlandse waddenplek? Of ligt het veel anders en is het gebrek aan fantasie? Is het gemakzucht? Is het de behoudzucht van de mens die niet van veranderingen houdt?

Een grote groep toeristen zoekt een Waddeneiland op, om precies te zijn: bijna 1,3 miljoen toeristen verbleven volgens gegevens van het CBS in 2015 op de Waddeneilanden. Dit zijn vooral Nederlanders en relatief vaak alleenstaanden. Duitse en Belgische toeristen gaan vaker naar de westelijke Noordzeekust. Ruim 80 procent van de toeristen die in 2015 op vakantie gingen naar de Waddeneilanden kwam uit eigen land. Daarnaast kwam 15 procent uit Duitsland en 2 procent uit België. Duitsers geven de voorkeur aan de Noordzeekust. Belgen verblijven vaker aan de kust van Zeeland.

Hoe ziet de gemiddelde Waddentoerist eruit?

Ruim de helft van de Nederlandse vakantiegangers op de Wadden komt nog steeds volgens het CBS uit een van de noordelijke provincies. Van alle vakanties die Nederlanders in 2015 op de Waddeneilanden doorbrachten, werd ruim 12 procent gevierd door een alleenstaande. Aan rest van de Noordzee ligt dit met 6 procent duidelijk lager. De Wadden en de Noordzeekust zijn onder gezinnen met kinderen tot en met twaalf jaar even populair (bijna 30 procent). Gemiddeld verblijft de toerist vier nachten op de Wadden. Een Nederlandse vakantieganger op de Wadden geeft zo’n 270 euro uit. Dit is meer dan de gemiddelde uitgaven van een toerist aan de rest van de Noordzeekust. Die geeft bij een gelijk aantal overnachtingen gemiddeld ongeveer 170 euro uit. Ruim een derde sliep op de Wadden in een huisje en nog eens ruim een derde in een hotel. Bijna 17 procent zette een tent op of sliep in een caravan en 10 procent overnachtte in een groepsaccommodatie. Ruim 60 procent van de vakanties op de Waddeneilanden vond plaats in de zomerperiode.

Frankrijk

Voordat we nu het idee krijgen dat de Wadden het middelpunt van de vakantieplekken vormen, Frankrijk blijft het populairste vakantieland van de Nederlanders, bijna 1 op de 5 lange buitenlandse zomervakanties werden in dit land doorgebracht. In de zomer van 2015 vierden Nederlanders bijna 10 miljoen keer een lange vakantie in het buitenland. Met name bestemmingen in Zuid-Europa zijn in trek. Dit blijkt uit het Continu Vakantieonderzoek van CBS 2016

Reacties
Alle reacties
Reacties