Waddengoud is een keurmerk voor producten en diensten uit het Waddengebied die op een duurzame manier tot stand komen. Achter het keurmerk gaat een organisatie schuil die Waddengroep heet. De organisatie is een bundeling van lokale ondernemers die samenwerken om hun producten en diensten onder de aandacht te brengen van voedselconsumenten en toeristen. We komen ze in de waddenregio’s van Groningen, Friesland en Noord-Holland tegen met poëtische namen als Frytsjam Natuurlijk, Boerderij Hoogvliet ; Parel Enterprise, Eurofisch, Waddengarnaal, De Zeekraal en Texel Wool. Je herkent de gecertificeerde producten en diensten aan het logo en de blauw, gele in de waddenwind wapperende vlaggen.
Ontstaan
Lokaal, regionaal, uit de streek en van de boer is hip en cool. Zo te zien gouden tijden voor jonge en oude hipsters. Toen het woord duurzaamheid nog moest worden uitgevonden- we hebben het over twintig jaar geleden-, roeiden vissers, boeren en producenten van producten uit de waddenregio’s tegen de heersende consumptiestroom in. Zij lieten zich niet van de wijs brengen, akkerden rustig door, geloofden in hun missie van gezond eten uit de regio, bundelden hun krachten in de Waddengroep en ontwikkelden het keurmerk Waddengoud als baken in de zee van gezonde en verantwoorde producten. Het lijkt erop dat de doorzetters op de klei en op de zee nu de wind mee hebben en de vruchten beginnen te plukken van hun noeste arbeid.
Beleeft de horeca van de Wadden een kleine culinaire revolutie? Wat te denken van duurzame vis: harders, hand geplukte kokkels, oesters, gevulde scheermessen, mosselen. Van groente van het Wad: zeekool, zeekraal, zeeaster, zeevenkel en zilte aardappelen. Van geiten- en schapenkaas van de eilanden. En van restaurants en winkels in het hele gebied als Proeflokaal ’t Ailand op Lauwersoog, Amelands Product en Echt Schiermonnikooger Product, boerderijwinkel De Zeekraal op Terschelling, de kazen van Vlieland. Texel spant misschien wel de kroon met Texels weiderund en lamsvlees, kaasboerderij ijsboerderij, Texelse Bierbrouwerij, Texelse paddenstoelenkwekerij en Marc Food, de zilte aardappelen en zilte groentes van pionier Mark van Rijsselberghe.
Criteria
Hoe kom je aan zo’n waddenkeurmerk? Om te voorkomen dat er gesjoemeld wordt met de waddenproducten, is er waslijst met criteria opgesteld om in aanmerking komen voor het certificaat Waddengoud. Zo moeten de producten eerlijk zijn, d.w.z. ze komen uit de Waddenstreek, ze moeten specifieke smaakkenmerken hebben en op een verantwoorde, ambachtelijke en duurzame manier geproduceerd zijn. Duurzaam
Lokaal eten zorgt voor minder transportkilometers, is met zo min mogelijk energie bereid, is gezond en goed voor de lokale economie. ‘t Kon minder, zegt de eufemistische Groninger in mij. Lekker dikkedakken, eet smakelijk, lekker ite op ‘t wad!