Droom
Iconen zijn mensen met visie, met passie. Zij durven hun nek uit te steken en iets nieuws te bedenken en uit te voeren. In het waddengebied in en rond Lauwersoog hebben ondernemers en bestuurders zich verenigd om de haven, de vissersschepen, de rondvaartschepen en de bruine vloot te verduurzamen. Hun droom is dat deze vaartuigen voor 2030 op waterstof varen. Hun droom is een regio die kan voorzien in zijn eigen energie. De droom van Lauwersoog sluit naadloos aan bij de zogenaamde sustainable development goals van de Verenigde Naties waaraan ook Nederland zich heeft verbonden. Het verhaal van de stuwende kracht achter de verduurzaming van de Lauwerskust: dromer én doener Albert Keizer.
Ecolution
Als directeur van Next Generation Shipyards in Lauwersoog houdt Keizer zich dagelijks bezig met reparatie- en onderhoudswerk aan schepen en windmolens. Hij takelt niet alleen schepen uit de haven om ze op zijn werf te repareren, hij bekommert zich ook om de Ecolution, het duurzame zeiljacht van wijlen astronaut Wubbo Ockels, de natuurkundige en Nederlands eerste ruimtevaarder die in 2014 op 68-jarige leeftijd overleed.
In 2015 kocht de stichting WadDuurzaam, opgericht door o.a. Keizer en oud-Heiploegbaas Onno Nienhuis, de Ecolution van Ockels’ weduwe Joos. Hiermee verwierf Keizer het schip dat hij zelf jaren eerder bouwde op zijn vorige werf in Groningen. Met de Ecolution willen de mensen achter WadDuurzaam experimenteren met het gebruik van waterstof. Dit experiment past in een groter geheel: een toekomst zonder fossiele brandstoffen in de regio Lauwerskust en oostelijke Waddenzee. Het idee is om windenergie die op zee gewonnen wordt om te zetten in waterstof.
Pilots
De ondernemende ontwikkelaars in het Lauwersmeergebied zijn halve wetenschappers. Met vallen en opstaan, trial and error onderzoeken ze wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van nieuwe energie. Ze werken met pilots in de combinatie van waterstof en vervoer. Hun onderzoeksobjecten zijn een garnalenkotter, een excursieboot en een landbouwtractor.
Ecologie
Ook op het gebied van economie hebben de mensen van de Lauwerskust duurzame doelen. Een brede coalitie van bestuurders, ondernemers en wetenschappers zet in op een ecologische economie: ‘niet méér uit de omgeving halen dan deze kan leveren, maar de omgeving zo goed beheren dat we er tot in het oneindige van kunnen oogsten.’ Het landbouwgebied leent zich voor samenwerking tussen akkerbouwers en veehouders en (dus) voor duurzaam gebruik van grondstoffen. Met daarnaast duurzame visserij en het vermarkten van streekproducten ontstaat een complete toekomstdroom in en rond Werelderfgoed Waddenzee.
Ockels
Albert Keizer en zijn collega’s werken gestaag en stug door. In de haven van Lauwersoog ligt het trotse vlaggenschip van de ontwikkeling van waterstof als nieuwe energie, de Ecolution. Dankzij subsidie van het Waddenfonds kan de Ecolution worden omgebouwd tot waterstofschip. ‘Een doorbraak’, vindt Keizer. Want als het experiment met Ockels’ zeilschip lukt, volgen de rondvaartboot, de garnalenkotter en de landbouwtractor. De aanhouder wint.
Ockels voelde zich verbonden met het waddengebied. In 2014 sprak hij op Terschelling over zijn duurzame ideeën. Nog te zien op https://youtu.be/A4KtNOy6wlU. In een open brief die Ockels kort voor zijn overlijden publiceerde ontvouwde hij nogmaals zijn visie en biedt hij perspectief en hoop op een betere wereld: ‘ Het is genoeg, we zijn te ver gegaan!!! De industriële revolutie heeft ons in een ongewenste situatie gebracht. We zijn door de natuur geraasd, we vernietigen onze levensbronnen. We moeten stoppen, we moeten veranderen, we moeten een ander pad kiezen, we moeten onze levens veranderen, en de manier waarop we zakendoen. ‘
De nalatenschap van ontdekkingsreiziger wijlen Wubbo Ockels is voor mensen als Albert Keizer een bron van inspiratie om in dit deel van het Wad gezamenlijk te werken aan een duurzame toekomst. ‘Nait soez’n moar doun’ en ‘sustainable development goals’: globalisering van zuiverste water op de grens van Friesland en Groningen.
(met dank aan Annemarie Bergfeld)
Nota bene
Dit is de laatste aflevering van een serie van vijftien artikelen over iconen in het Nederlandse Waddengebied. De serie Wie zijn de iconen van het Wad ? begon op 27 december 2019.
In 2021 organiseren de Leeuwarder Courant en de stichting Over ‘t Wad de verkiezing van de iconen van het Wad 2021. Meer informatie volgt later op de sites van onze stichting en de LC.
K
\
K
]
^
\ K
^
$
^
%_
‑
K
^
`