Wie zijn de iconen van het Wad: Jan Wolkers, Jan van Vlieland, Hessel van Terschelling, Sytze Schut van Schiermonnikoog Lenie’t Hart of de oprichter van de Waddenvereniging? Wie bepaalt eigenlijk of iemand een icoon is? Aflevering 2 van een vervolgserie over de iconen van het Wad: Texel
Texel kent naast Jan Wolkers nog meer schrijvers van naam zoals Joyce Pool, Imme Dros, Nico Dros en de geschiedschrijver Johannes van der Vlis. Wolkers en Van der Vlis zijn beiden ereburgers van Texel, net als de astronoom Kees de Jager. Ook bij sporters zien we bekende mensen afkomstig van het eiland zoals volleybalster Alice Blom, wielrenster Denise Betsema, triatlete Ingrid van Lubek en voetballer Sieme Zijm.
Grote namen
Als het om natuurbescherming gaat, kan het eiland trots zijn op mensen als oud-inwoners Jan Drijver, ornitholoog en natuurlijk misschien wel de allerbekendste Jac. P. Thijsse, onderwijzer, schrijver van beroemde boeken over de natuur en grondlegger van Natuurmonumenten. Allemaal grote namen van Texel. Op zich niet zo verwonderlijk: het is ons grootste Waddeneiland met de meeste bezoekers van alle eilanden, namelijk ruim 900.000 per jaar en met de meeste inwoners: ruim 13.000.
Icoon?
Om een icoon van het Wad te zijn moet er meer gebeuren dan enkel en alleen het feit dat je van een eiland afkomstig bent, hoe beroemd sommige sporters, middenstanders of schrijvers misschien ook zijn. Een icoon is populair, heeft invloed (gehad) en is een boegbeeld van het gebied.
Zeilen en de zilte revolutie
In de zee rond het eiland in de zee leerde Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe de kneepjes van de surfsport. De succesvolle zeiler van Texel maakt zich grote zorgen over het door plastic vervuilde water waarop hij zeilt. Samen met de Plastic Soup Foundation zet hij zich in voor schonere oceanen. Zijn vader en moeder hebben hun zoon altijd door dik en dun gesteund. Vader Mark is op zijn beurt beroemd als pionier van de zilte revolutie op Texel. Hij is een van de mannen achter Waddengoud, het keurmerk van landbouw- en veeteeltproducten uit het Waddengebied.
Mark van Rijsselberghe werkt zijn leven lang met passie aan de verwezenlijking van zijn idealen op het gebied van biologische waddenproducten. Zijn drijfveer is groots: Bijdragen aan een wereld zonder hongersnood is ons ultieme doel. De zilte revolutie is ons middel. Wij maken van verzilting een kans.
Onderzoek
Jarenlang zijn Mark en zijn collega’s- wetenschappers, ondernemers en natuurbeschermers- aan het onderzoeken, uitproberen, testen en experimenteren om aan te tonen dat aardappels onder zilte omstandigheden kunnen worden geteeld. Ze willen laten zien hoe de traditionele teeltmethode veranderd moet worden om de verzilting het hoofd te bieden.
Mark was jarenlang actief bij bedrijven als het Zilt Proefbedrijf, Waddenwier, Salt Farm Texel en Marc Foods. Deze zijn in 2019 gebundeld in het bedrijf Saline Farming.
Van Rijsselberghe verspreidt zijn kennis van de zilte landbouw door middel van zijn Salt Farm Foundation. Hij is onder meer actief in de Noordzeeregio en op Bonaire.
Een man met een missie
De Salt Farm Foundation heeft een kenniscentrum in de boet van Van Rijsselberghe aan de Hoornderweg 42 bij Den Hoorn voor gasten uit binnen- en buitenland. De stichting beheert ook twee hectare land en een virtueel kenniscentrum: www.salineagricultureworldwide.com.
Deze idealistische ondernemer wil met zijn stichting kennis delen om de mondiale voedselschaarste op te lossen. Ook wil hij een oplossing bieden voor de nadelige gevolgen van klimaatverandering. Zilte landbouw is het doel van deze Texelaar door zouttolerante variëteiten te telen zoals aardappelen, wortels, kool en uien op zoute grond. Met specifiek beheer van de bodem, bemesting en irrigatietechnieken zou er wereldwijd meer voedsel geproduceerd kunnen worden voor miljarden mensen in zilte gebieden.
Marc van Rijsselberghe is het boegbeeld van de zilte revolutie. Als het aan deze landbouwpionier ligt zal deze revolutie zich vanaf Texel over de hele wereld verspreiden. Een ware icoon van het zoute water.