.
Wie zijn de iconen van het Wad? Op Terschelling
Wie zijn de iconen van het Wad: Jan Wolkers, Jan van Vlieland, Hessel van Terschelling, Sytze Schut van Schiermonnikoog, Lenie’t Hart of de oprichter van de Waddenvereniging? Wie bepaalt eigenlijk of iemand een icoon is? Aflevering 4 van een vervolgserie over de iconen van het Wad op Terschelling.
Bij onze zoektocht naar de iconen van het Wad maakt het geen verschil of je op een eiland bent geboren of er woont. Wat telt is populariteit, invloed, bekendheid en of mensen je als een boegbeeld zien van het Wad. Ons gaat het om wie de meeste impact had of heeft en bekendheid geniet als ambassadeur van het eiland en van de Wadden. Onze icoon van het Wad kan overleden zijn of nu nog actief zijn.
Bij overleden Terschellingers denken we aan ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, geboren in Formerum omstreeks 1555, overleden in 1597. Hij maakte reizen om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden, waarbij hij de kusten van Nova Zembla verkende en o.a. Spitsbergen ontdekte. Bij de zeevaart denken we ook aan oud-directeur Jan Doeksen van Rederij Doeksen die vorig jaar overleed. Hij was van 1959 tot en met 1988 directeur van Doeksen en tot medio 1993 commissaris. Ereburger Teunis Schol (1942 -2016) werd bekend als boekenboer in Formerum, schreef veel historische werken over de Terschellinger cultuur en was bij leven een wandelende encyclopedie voor menigeen waaronder ondergetekende.
Terschelling herbergt in onze tijd een groot aantal actieve mensen dat zich inzet voor de eilander cultuur zoals Jan Heuff, fotograaf en schrijver voor o.a. Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad. Zijn meest recente publicatie is BRAVO, Terschellingers. Heuff was nauw betrokken bij de restauratie van vier voormalige reddingboten. Willem Mier, bekend van de supermarkt in Formerum, is een onvermoeibare promotor van allerlei culturele activiteiten en als bestuurder actief in de Terschellinger Ondernemers Vereniging. Ook Piet Noordenbos is een bezige bij voor bedrijven en particulieren. Hij stond aan de wieg van de Berenloop en Fjoertoer.
In het Wrakkenmuseum vind je alle vondsten van Hille van Dieren: een wrakduiker die al vanaf 1975 bezig is met het verzamelen van voorwerpen uit oude wrakken. Egbert Zorgdrager uit Formerum is een boer met oog voor biodiversiteit. Deze biologische boer levert zijn melk aan Kaasmakerij de Terschellinger. Hij laat zien hoe je een succesvolle melkveehouderij runt én tegelijkertijd een veilige plek voor weidevogels creëert. Daarom werd hij uitgeroepen tot ‘Kanjer van Goud’ door Vogelbescherming Nederland.
Flang Cupido, voormalig eigenaar van de laatste horecagelegenheid voor Ameland, Strandpaviljoen Heartbreak Hotel en nu van Kookstudio Flang in de pan. Hij verzorgt workshops en excursies om de deelnemers het Wad als het ware puur te laten proeven. Arjen Berkhuysen, tot voor kort van de Waddenvereniging is nu voorzitter van Nationaal Park Schiermonnikoog en actief voor World Fish Migration Foundation.
Enkele Terschellingers duiken bijzonder vaak op in de media. Zo haalt Sytse Schoustra regelmatig de Nederlandse televisie. Deze eigenaar van ‘t Wakend Oog en populaire weerfotograaf, is tegenwoordig weerpresentator voor SBS 6. Hij ziet dit werk als een manier om Terschelling te promoten.
Oerol
Oerol zorgt ook veel aandacht voor Terschelling. Toenmalige cafébaas Joop Mulder richtte in 1981 Oerol op. 35 jaar lang was hij tot 2017 directeur van een van de grootste locatietheaterfestivals in Europa. Het laatste jaar is hij de gangmaker van Sense of Place. Zijn nieuwe missie is om mensen gevoel en waardering bij te brengen voor landschap van de Waddenkust. Dat doet hij met blijvende interventies in het landschap, zoals sculpturen, exposities en observatoria die de bijzonderheid van het landschap onder de aandacht brengen.
Hessel van der Kooij
Op het oosten van het eiland woont en werkt een levend monument van cultureel ondernemerschap en onvervalste eilander vrijdenkerij: Hessel van der Kooij (1955). Deze singer/songwriter is eigenaar van café-restaurant De Groene Weide, een geluidsstudio, vakantiehuizen en TV-Terschelling. Hessel brengt Terschelling naar de wal door grote concerten in Heerenveen, Amsterdam en op 14 maart doet hij dat voor het laatst in Ahoy Rotterdam met zijn dochter Tess. Op Facebook en in De Terschellinger maakt Hessel van zijn hart geen moordkuil over Haagse regels, het klimaat en eilander zaken. Als het om zijn eiland gaat is hij een promotor pur sang en een influencer met de grootste Terschellingfanclub te land, ter zee en in de lucht. Wat ons betreft een echte icoon van het Wad.
In deze serie verschenen eerder de iconen van Texel en Vlieland.