Dag 5 Waddenramp

Vier dagen na de ramp met het containerschip MSC Zoe is de situatie als volgt.
Er is 700 ton afval, dit zijn zeventig vuilniswagens, van de stranden van Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog afgevoerd naar de afvalverbrandingsoven van Harlingen. Het afval van Terschelling zit hier nog niet bij. Op het Duitse eiland Borkum is over 15 kilometer strandlengte 45 kuub afval opgeruimd. Hulpvaardige vissers uit Lauwersoog, Harlingen en Terschelling zagen het afgelopen weekend in plaats van garnalen een lawine aan artikelen in de zee drijven: autoportieren, matrassen, kunststofplanten, tuinstoelen, sandalen en slangetjes voor handzeeppompjes.
Het afval afkomstig uit 281 overboord gevallen containers verspreidt zich niet alleen over de genoemde Waddeneilanden. Ook op onbewoonde eilanden als Rottumeroog en Rottumerplaat en op zandplaten als Simonszand, Engelsmanplaat, Rif, Richel, Razende Bol zijn bergen afval aangespoeld. De Fries-Groningse kustdijken en de kwelders daarbij liggen bedolven onder het containerafval. Er komen diverse berichten over zwerfafval bij de Afsluitdijk.
Duizenden vrijwilligers staken de afgelopen de dagen de handen uit de mouwen.De militairen die het oostelijke deel van Schiermonnikoog twee dagen hebben opgeruimd, zijn weer naar hun kazerne in Havelte vertrokken. De opruimacties zijn vanwege de weersverwachting op een laag pitje gezet.  Voor dinsdag wordt slecht weer verwacht: de harde wind zal in combinatie met springtij ( 1x per twee weken, gemiddeld 20 cm hogere waterstand als de zon en de maan op een lijn staan)  zorgen voor storm en hoge golven en veel meer water op het strand. Ongetwijfeld brengt de zee een deel van de verloren gegane containers  naar de eilanden en vervolgens naar de kuststreken.

msc containers

222 containers gelokaliseerd boven de Nederlandse Waddeneilanden

De MSC  Zoe vervoerde tussen Portugal en Bremerhaven 800 containers. Hiervan zijn 281 overboord geslagen, 18 zijn aangespoeld, 222 gelokaliseerd op de bodem van de Noordzee en 41 nog onbestemd.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt aan boord van de Zoe in Bremerhaven een onderzoek naar de toedracht in. De maritieme politie is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Rederij MSC laat weten de kosten voor schoonmaak te vergoeden. Diverse organisaties dringen aan op een gecoördineerd rampenplan alsof het een olieramp zou betreffen.
De milieuramp op de Wadden heeft tot hulpacties van de eilander bevolking geleid. Zo worden op Vlieland en Terschelling jasjes en Little Poly’s gewassen en verkocht voor goede doelen.

vlie jasjes 2

Vlielandse winkeliers verkopen gedumpte jassen voor goede doelen

De Waddenramp leidt tot veel beschouwingen over de inzet van burgers, de rol van de politiek, de veiligheid in het Waddengebied en het consumptiegedrag van mensen. Ik kom er- vanaf de wal- in een aparte blog op terug.
Bronnen: Leeuwarder Courant, Trouw, De Volkskrant

Reacties
Alle reacties
Reacties

 1. Mieke Jaarsma-Last

  Goedemorgen, kunnen we bv de jassen ook online bestellen. Groetjes Mieke.

  1. Henk Tameling

   Kijk even op de site van HelpWad. Misschien vind je daar je antwoord.

 2. Kim

  Salt Vlieland verkoopt o.a. jasjes.
  Even kijken via facebook!