Van 2005 tot heden: de geschiedenis van Over ‘t Wad als krant, boek, stichting, cursus, website en column

20052008 Boot-aan-boot- krant

Over ‘t Wad is de naam van de boot-aan-boot krant die in 2005 voor het eerst verscheen.

De krant voor de Nederlandse vijf Waddeneilanden (TVTAS) was tot 2008 gratis te verkrijgen op alle veerboten van TESO (Texel), Doeksen ( Vlieland en Terschelling) en Wagenborg ( Ameland en Terschelling). Aan de ongesubsidieerde krant werkten mensen mee als Ineke Noordhoff, Ton van Dijk, Menno Bakker, Pam van Vliet, wijlen Jan Houter, Hans Revier, Raph Schouten, Jeannet de Jong, wijlen Renske Gorter, Jan Heuff en Marisca de Zwaan.

De krant was een uitgave van Waddenmedia BV van directeur/eigenaar Henk Tameling. De laatste aflevering verscheen in de zomer van 2008. Nederland kwam in een financiële crisis, adverteerders haakten af en de reserves van Waddenmedia BV waren eind 2008 op. De Stichting Over ‘t Wad werd in 2009 opgericht als vervolg op de BV. In 2021 kwam er een einde aan de Stichting. De naam OTW komt alleen nog voor in de website van Henk Tameling.

Terschelling Magazine

2006

Waddenmedia nam in 2006 Terschelling Magazine over van Jan Heuff en Renske Gorter. In het Magazine werkte Tameling nauw samen met Gerry Visser. Hij was tot 2014 redacteur van het Terschellinger kwartaalblad.

Website

De naam van Over ‘t Wad wordt gebruikt voor de website www.overtwad.nl en voor de gelijknamige Facebookpagina. Op de website blogs over de eilander cultuur, natuur, geschiedenis en samenleving.

Bundel

De naam van Over ‘t Wad gebruikte Tameling voor zijn columns in de Harlinger Courant (2016-2021) en voor zijn tweede bundel columns en interviews (2016).

Stichting Over ‘Wad (2009-2021)

Bestuur Stichting Over’t Wad in haar laatste volledige samenstelling met Gijs van Hesteren(links), Annemarie Bergfeld, Henk Tameling, Pieter Hofman en Birgitte Janssen

Schrijfcursus

De Stichting organiseerde in 2021 op de Folkshegeskoalle Schylge de schrijfcursus Eilander portretten met als resultaat de publicatie onder de gelijknamige naam.

In 2024 organiseert Henk Tameling weer een schrijfcursus onder de titel Eilander portretten.

Beter leren schrijven op je favoriete eiland? Kennismaken met eilandbewoners? Geheel verzorgd een week lang onder begeleiding de kneepjes van het schrijversvak leren? Het kan allemaal tijdens de vijfdaagse cursus ‘Eilander portretten’ op de Folkshegeskoalle van Terschelling in Hoorn. In 2024 vindt deze schrijfcursus voor de tweede keer plaats en wel van 15 tot en met 19 april 2024

Publicaties van Henk Tameling in boekvorm

Geluksvogel. Het eilandgevoel van Terschelling (2015)

Over ’t wad. Drieëntwintig belevenissen (2016)

De zwaardschede (2018). Novelle

Eilander portretten (2021)

De slag om de veerboten. Verschijnt 18.11.2023

Reacties
Alle reacties
Reacties