Een boost om verder te schrijven

Marianne Kootstra (Groningen) is sociaal ondernemer, schrijver en columnist. Zij volgde in oktober 2020 de schrijfcursus  ‘Eilander portretten’, wat haar de inspiratie gaf voor het schrijven van een boek.

Marianne schreef al veel en vaak voordat zij voor ‘Eilander Portretten’ naar de Volkshogeschool op Terschelling kwam. “Schrijven heb ik altijd leuk gevonden. Vooral columns en portretten. Deze  cursus heeft mij echt een boost gegeven. Niet dat ik nou heel veel nieuwe dingen tegenkwam, maar we hebben wél onszelf getoetst, een week lang kritisch gekeken naar onze eigen verhalen en die van anderen. Heel inspirerend en van de feedback heb ik veel geleerd, bijvoorbeeld dat je veel beter moet kijken naar de situatie waarin je mensen interviewt.

De cursus was goed georganiseerd. Prima voorwerk was er gedaan met de mensen die we gingen ondervragen. Het eiland en met name de volkshogeschool vormden een geweldige locatie. We kregen alle gelegenheid om eens goed te gaan zitten voor het schrijven. Het verhalenboek dat Over ‘t Wad naderhand uitgaf vond ik echt prachtig.

Ik zei al, de cursus gaf me een boost. Het zette me aan tot verder schrijven. Ik ben nu bezig met een boek. Daar had ik vooraf echt niet aan gedacht.”

Marianne Kootstra leverde twee bijdragen aan de bundel ‘Eilander portretten’: de column Áchterom en ze schreef

EEN FOUTE TAAL BESTAAT NIET

Twee Friezen in hart en nieren over talen, hun volkshogeschool en mensen van de wal

door Marianne Kootstra

“Er was een enorme weerstand tegen de Folkshegeskoalle toen wij hier kwamen. Terschelling hoorde bij Noord-Holland en werd in de Tweede Wereld Oorlog door de Duitsers ingelijfd bij Friesland. Dat was tegen de zin van de Terschellingers. Het werd ons aangerekend dat we Fries waren en dat de Folkshegeskoalle het Fries propageerde.”

Betze en Jantje Stienstra hadden van 1962 tot 1995 de leiding over de Folkshegeskoalle, de plek waar Friese jongeren vanaf 1948 welkom waren voor ontmoeting, ontspanning en de ontwikkeling van hun Friese identiteit.  Inmiddels negentig en éénentachtig jaar, blikken ze in de herfst van 2020 terug. (…)

Meer werk van Marianne Kootstra is te vinden op https://www.haaljeverhaal.nl

De schrijfcursus wordt herhaald van 11 tot 15 oktober op Terschelling. Voor meer informatie: www.overtwad.nl/schrijfcursussen/

Reacties
Alle reacties
Reacties