Genot komt in golven

Het bier van Vlieland

Daar waar in september het markante houten gebouw van bierbrouwerij Fortuna Vlieland nog opviel in de duinen, is het in december al helemaal opgegaan in het eilander landschap. Het pand en de duinen zijn één geworden. Vlieland heeft Fortuna omarmd. Honderden eilanders en toeristen hebben vanaf de opening op 6 december een blik kunnen werpen in de open brouwerij van de eigenaren Bojan Bajic en Gosse Beerda.

Je ontkomt op het eiland niet aan het gerstenat van Fortuna aan de Fortweg.  Restaurants en supermarkten bieden Duin Blond en andere soorten aan. Zo kreeg ik in een restaurant aan zee ongevraagd het advies om bij mijn runderstoofpotje een Vlielands biertje te drinken. De marketing werpt nu al zijn vruchten af.

Aangenaam en nuttig verenigd: achtergrondinformatie op de bijzettafels

Het gebouw van brouwerij Fortuna Vlieland ademt licht en natuur. Het dominante gebruik van hout aan de buiten- en binnenkant voelt vertrouwd aan als je door het bos bij camping Stortemelk bent komen aan fietsen. De open ruimtes van het bedrijf geven je een welkom gevoel: hier mag alles gezien worden. De begane grond is overzichtelijk gevuld met duizenden bruine flesjes op pallets, dozen met  kleurige etiketten, CO2-flessen en  ondertussen  draait de etiketteermachine op volle toeren.

De glanzende meters hoge stalen biertanks zouden in een museum voor moderne kunst niet misstaan. Het wordt pas echt overtuigend natuurlijk als we de smaakmakers van het Vlielandse bier zien uitgestald: duindoorn, rozenbottel en duizendblad. Ik mis de cranberry’s maar die liggen wellicht in de koeling te wachten op gebruik.

Een metalen trap brengt ons in hogere sferen. De ontvangstruimte oogt weer licht en natuurlijk. De vele ramen zijn oogstrelende uitkijkposten voor duinen en zee. Eigenzinnig vormgegeven houten stoelen met een knipoog naar de kapel die het gebouw aan de oostzijde siert, hebben gezelschap van lage tafeltjes met aluminium bladen voorzien van wetenswaardigheden. Een soort heilige schrift op pootjes. Voordat we dat alles tot ons nemen, schrijden we ingetogen, eerbiedig en ietwat begerig naar het altaar waar alle aanwezige aanbidders alhier zielsveel van houden: de tap met de glanzende kranen en de gastvrije brouwer die ons vol trots en passie een mooi glas Duin blond aanbiedt.

Ik vlij me neer op een luxe vakantiestoel en ben onder de indruk van de ondernemersgeest, de smaak van het bier en de creativiteit van de makers . Zij blijken ook over dichterlijke kwaliteiten te beschikken met teasers als boeiend bier, de kracht van onverwacht, bier uit de branding  en met de moraal van deze eredienst: genot komt in golven. Vlieland heeft iets wat andere Friese eilanden ontberen: een eigenzinnige brouwerij van het zuiverste water. Bojan, doe me er nog eentje, je bier smaakt naar meer.

voor meer informatie:https://fortunavlieland.nl/

eerder gepubliceerd op De Wadden voor dummies:

Reacties
Alle reacties
Reacties