Ontdekkingsreis op het eiland van je dromen

Veertien cursisten verblijven met hun begeleider van 5 tot 9 oktober op Terschelling, het eiland waar ze graag en vaker komen. Ze komen uit heel Nederland, van noord tot zuid. Ze nemen allemaal hun eigen geschiedenis mee en zijn nieuwsgierig naar de levensverhalen van mensen die (bijna) hun leven lang op een eiland hebben gewoond. Hoe is het om in een kleine gemeenschap op een Waddeneiland lief en leed met elkaar te delen?

‘Eilander portretten’ is de titel van de schrijfcursus van de stichting Over’ t Wad met medewerking van de Leeuwarder Courant.  Vijf dagen zijn de deelnemers op zoek naar bijzondere verhalen van bijzonder gewone mensen. Op een eiland dat voor hen normaal ver weg en nu binnen handbereik is.

Op de Folkshegeskoalle leren ze van twee docenten de kneepjes van het schrijverschap. Ze luisteren naar de verhalen van eilanders als Hille van Dieren (Wrakkenmuseum) en Willem Mier (Jumbo Formerum) over hoe het leven vroeger was. Ze bellen aan bij huizen waar ze anders aan voorbij fietsen, ze spreken met eilandbewoners over het gewone leven dat voor mensen van de wal niet zo gewoon is.  Wat doet het leven met je op zo’n unieke plek in het water tussen twee zeeën, met strand, duinen, polders, dijken, kwelders en slenken?

De cursisten komen enthousiast van hun gesprekken met de eilandbewoners terug en delen onderling hun ervaringen met de mensen die bijna een leven lang hier gewoond, geleefd en gewerkt hebben.  Tussen door laten ze de natuur en het landschap van het Waddeneiland op hen in werken.

De laatste dagen verwerken de cursisten van de overkant hun gesprekken in een geschreven portret dat, met instemming van de geïnterviewden, gepubliceerd wordt op moderne sociale media en in ouderwetse kranten.

Zo vinden de verhalen van het eiland hun weg naar lezers op de wal die misschien ook nieuwsgierig worden naar het bijzondere leven van mensen op een unieke plek. Zo vertellen wij vandaag en morgen elkaar de verhalen door van gisteren. Om te luisteren, om van te genieten en misschien om iets van te leren.

PS

De serie Eilander portretten is over enkele weken op deze site en die van de Leeuwarder Courant te lezen. Bij voldoende kwaliteit verschijnt een selectie ervan in gedrukte vorm van enkele van de bladen van de Noordelijke Dagblad Combinatie.

Reacties
Alle reacties
Reacties