Parkeren voor Terschelling en Vlieland duurder door kunstwerk

Gebruikers van de gemeentelijke parkeerplaatsen voor Vlieland en Terschelling gaan 25 cent per bezoek extra betalen voor de plaatsing van het kunstwerk Broken Jug van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella. 

Joop Mulder

De onlangs overleden oprichter van het Oerolfestival en de bedenker van Sense of Place, Joop Mulder heeft zich lang ingezet voor plaatsing van het kunstwerk in het Waddengebied. Het gemeentebestuur steunde dit idee en wil nu dat het kunstwerk een soort ‘poort naar de stad’ gaat worden. Om dit realiseren heeft de gemeente een overeenkomst met de kunstenaar gesloten. Voor €10.000 per jaar mag de gemeente het kunstwerk plaatsen. De kosten worden verhaald op de parkeerders naar de eilanden.

€10.000 per jaar

Volgens de Harlinger Courant heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs een intentieovereenkomst met kunstenaar Frank Stella ondertekend. Hierin is afgesproken dat gemeente Harlingen het kunstwerk ‘Broken Jug’ van Frank Stella in bruikleen krijgt. Het kunstwerk is gebouwd in Cherbourg en ligt opgeslagen op het industrieterrein van Harlingen. De bruikleen is vastgesteld op €10.000 per jaar en wordt betaald door de eilandparkeerders. Het dagtarief voor eilandparkeren is met een kwartje verhoogd. Met deze extra opbrengsten worden investeringen in het parkeergebied gedaan om dit aantrekkelijker te maken voor de bezoeker/toerist.

‘Hier houden’

Het kunstwerk van 14 meter hoogte met een gewicht van 45 ton staat meer dan twee jaar opgeslagen in de Harlinger haven op een afgesloten industrieterrein. Het kunstwerk heeft een lange geschiedenis. Stella begon er in twintig jaar geleden aan met als bestemming een stadion in Miami waar het geweigerd werd. De volgende kandidaat, de Franse stad Cherbourg, vond het aankoopbedrag van 3 miljoen euro te hoog. Het lag vervolgens in de bedoeling dat het kunstwerk in Harlingen naar Amerika terug zou gaan. Joop Mulder droomde de afgelopen jaren om het kunstwerk ergens langs de Friese Waddenkust te plaatsen. Mulder ging in gesprek met de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân. “We moeten het hier houden, zei Mulder destijds tegen Omrop Fryslân. “Iedereen heeft zoiets van: het is toch fantastisch! Het is zo’n mooi en beroemd beeld.” Ook de kunstenaar zelf voelde ervoor. De plek deed hem denken aan de plek waar hij opgroeide. “It feels very comfortable with the ocean, it is very nice”, zei Stella destijds. “I grew up in a place with the water like this in America, Massachusetts.”

Friese roots

Daarna duurde het nog even voor alles geregeld was, maar nu komt de droom van Joop Mulder alsnog uit. Eind van de zomer van 2021 moet ‘Broken Jug’ in Harlingen staan. In 2019 was Frank Stella samen met burgermeester Roel Sluiter op locatiebezoek voor het kunstwerk. Stella wil graag dat iedereen kan genieten van dit unieke werk en heeft daarom zijn kunstwerk in bruikleen aangeboden aan de gemeente Harlingen. Het werk heeft in zekere zin ook Friese roots naast de inspanningen van wijlen Joop Mulder: het Leeuwarder bedrijf Mannen van Staal heeft meerdere malen meegewerkt aan driedimensionale werken voor Stella.

Vraagtekens

De plaatsing van het kunstwerk en de betaling ervan door de bezoekers van de eilanden roepen de nodige vragen bij me op zoals: hoeveel inkomsten denkt de gemeente hiermee te realiseren? Hoe lang duurt de prijsverhoging? Waarom moeten parkeerders boven op hun parkeertarief extra betalen voor kunst waar ze zelf niet om hebben gevraagd? Moeten parkeerders in Harlingen bijvoorbeeld in de Zuiderhaven ook meebetalen aan de bestaande kunstwerken in de gemeente? Wat gebeurt er als andere gemeentes hetzelfde principe toe gaan passen? Als ik bij  de Johan Cruijff Arena parkeer, betaal ik toch ook niet mee aan het standbeeld van Johan Cruijff? 

Henk Tameling 20-02-21. Bronnen: Harlinger Courant, NOS, Omrop Fryslân

Foto Harlingen Boeit
Reacties
Alle reacties
Reacties