Schrijfcursus 2021 Terschelling
schrijfcursus Eilander portretten

(Beter) Leren schrijven op Terschelling

Eilander portretten. Beter leren schrijven op Terschelling, 11-15 oktober 2021

In 2021 organiseert Stichting Over ’t Wad voor de tweede keer de schrijfcursus ‘Eilander portretten’.  Deelnemers aan de cursus in 2020 beoordeelden de cursus 2020 met een 8,5 gemiddeld.

‘Eilander portretten’ geeft eilandliefhebbers de kans om in een inspirerende waddenomgeving de verhalen van oorspronkelijke bewoners van Terschelling creatief te bewerken tot geschreven portretten.

Hoe was het leven op de Waddeneilanden in de Tweede Wereldoorlog, de jaren vijftig en zestig? Welke beroepen op de Waddeneilanden zijn verdwenen? Wat is er de laatste vijftig jaar op de eilanden veranderd op het gebied van werk en inkomen?  Hoe hebben de bewoners van het eiland zelf die tijd beleefd? De tijd dringt – voordat je het weet kan de generatie eilandbewoners van zeventig jaar geleden niet meer vertellen hoe het leven op de Wadden vroeger was.

De schrijfcursus Eilander portretten is voor mensen die graag schrijven over hun favoriete Waddeneiland. Op een mooi eiland leren zij de fijne kneepjes. De cursisten gaan in gesprek met eilandbewoners en bewerken vervolgens onder begeleiding hun ervaringen en levensgeschiedenissen tot verhalend portretten.

Ervaren schrijvers met passie voor het wad begeleiden de cursisten van maandag tot en met vrijdag. In de cursus komen basiselementen van de verhalende journalistiek aan de orde.  De cursisten worden na afloop van de cursus digitaal verder begeleid bij het publicatieklaar maken van het eigen schrijfresultaat. De beste eilander portretten worden gepresenteerd op internet (De Wadden voor dummies) en mogelijk gepubliceerd op de website lc.nl en in boekvorm.

De recensies:

“Dat er meer in mij zit dan ik had gedacht. Ik ben hier gegroeid. Veel geleerd.”

“Geweldige week gehad”

“Leuk en leerzaam”

“Goede manier om Terschelling op een andere manier te leren kennen”

 Praktische informatie

Praktische informatie

  • Maandag 11 oktober (16.00 uur) tot en met vrijdag 15 oktober (12.00 uur)
  • Docenten en begeleiders: Henk Tameling, publicist, oud-directeur Waddenvereniging en publicist overtwad.nl , Gijs van Hesteren, journalist en schipper en Gerry Visser, journalist en redacteur met een gastles van Jacqueline Spendel, directeur Folkshegeskoalle en oud-redacteur van o.a. programma’s van Paul Witteman en Marcel van Dam
  • Prijs op basis van vijfdaags verblijf in de Folkshegeskoalle, volpension in éénpersoonskamer, inclusief lesmateriaal, linnengoed, koffie en thee tijdens trainingen, inclusief alle trainingen en feedbacksessies, schrijfcoaching tijdens en na de week, exclusief reiskosten en fietshuur: €699,-. Dieetwensen: €5,- per dag
  • Niveau: voor beginners en voor gevorderden; er wordt gewerkt in twee groepen.
  • Groepsgrootte: 13-16 deelnemers.
  • Inschrijving en betaling van cursusgeld voor 1 september op: overtwad.nl/schrijfcursussen
  • De cursus vindt plaats bij voldoende deelname; medio september wordt u hierover geïnformeerd.
  • Betaling wordt gerestitueerd bij onvoldoende deelname.
  • Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Vol=vol.

Praktische informatie over de schrijfcursus Eilander portretten  

Terschelling 2021

Informatie over de docenten

Begeleiders

De begeleiders van de schrijfcursus Eilander portretten zijn allemaal ervaren redacteuren met een grote liefde voor het Waddengebied. Zij hebben op diverse manieren de afgelopen jaren met elkaar rond de Waddenzee samengewerkt.

 Gijs van Hesteren (1954) schrijft en vaart. Hij was eetcafékok, jongerenwerker, zeilschipper en innovatiemanager. Gijs werkt als journalist voor media als Schuttevaer, Reporters Online, Harlinger Courant en Het Motorrijwiel. Naast het schrijf- en advieswerk laat hij zich inhuren als schipper met Groot Vaarbewijs, meestal op historische zeilschepen en passagiersschepen. Daar ligt een belangrijk stuk van zijn arbeidsverleden. En met regelmaat kom je hem tegen als schipper van een geladen spits of een Amsterdamse salonboot. Gijs van Hesteren en Henk Tameling werkten samen aan afstandsonderwijs voor de Waddeneilanden en deden de eindredactie van de publicatie Eilander portretten (2021).

Gerry Visser (1963) en Henk Tameling studeerden beide Nederlandse Taal- en Letterkunde in respectievelijk Nijmegen en Groningen. Gerry werkte o.a. bij ING Bank, afdeling communicatie en ze rondde later een vertalersopleiding Engels af. Terschelling is haar thuishaven, hier werkt ze als freelance tekstschrijver. Ze is eindredacteur van het weekblad De Terschellinger en de kwartaaluitgave Mooi!Terschelling. Om al het zittende werk te compenseren is ze daarnaast marathonloopster en hardlooptrainer.  Vanzelfsprekend schrijft deze sportieve redacteur daarover ook over in Runner’s World. Gerry en Henk werkten samen als redacteur van Terschelling Magazine.

 Henk Tameling (1952) was jarenlang docent Nederlands en schoolleider. Hij was directeur van de Waddenvereniging, lid van de Raad van Advies van de Waddengroep, uitgever van de boot-aan-bootkrant Over ’t Wad en Terschelling Magazine.  Henk publiceert tweewekelijks over zijn belevenissen op Vlieland, Terschelling en de andere Waddeneilanden in de Harlinger Courant en op www.overtwad.nl . Hij richtte in 2009 de Stichting Over ’t Wad op. Boeken van zijn hand zijn: Geluksvogel, Over ’t Wad en De zwaardschede. Vorige jaar nam hij het initiatief voor de eerste schrijfcursus i.s.m. de Folkshegeskoalle Schylgeralân.

Aanmeldformulier


Totaal